11/26/2012

Menta

Dibuix d'una MENTA
Elaboració pròpia

Nom científic: Mantha piperita

Noms vulgars catalans: menta (piperita), menta de faves, menta pebrera, herba sana (de pobre), herba de sana anglesa, herba de Sant Maria.

Noms vulgars espanyols: menta, (menta) piperita, menta inglesa, menta negra, toronjil (de menta), hierbabuena, hierba de olor.

Noms vulgars anglesos: peppermint, mint.

Nom popular a Sant Julià de Vilatorta: menta.

Descripció botànica: planta herbàcia de la família de les Labiades, amb una tija violada i quadrangular de 40 a 80 cm d’altura. Les inflorescències (flors) són de color rosat o violat i es disposen a la part superior de les tiges en forma d’espiga terminal.

Hàbitat: terrenys frescos i ombrívols.

Recol·lecció (època): es recullen les flors a l’estiu (durant la seva floració).  Les fulles també es poden collir a l’estiu.

Parts medicinals: les fulles i les summitats florides.

Propietats: conté entre un 1% i un 3% d’una essència de composició molt complexa amb més de 100 components, entre els quals hi destaca el mentol, un alcohol al qual deu la major part de les seves propietats: digestiva, carminativa (elimina els gasos i putrefaccions intestinals), colerètica, antisèptica, analgèsica, tonificant i afrodisíaca en dosis elevades. L’essència conté uns polifenols d’acció antivírica davant al virus d’hepatitis A.
-En ús intern: es recomana en dispèpsies, gasos intestinals, migranyes i mals de cap, espasmes i còlic digestius, atonía gàstrica (estómac caigut), hepatitis vírica (tipus A) i esgotament físic.
-Externament, les friccions amb essència en dissolució alcohòlica (alcohol mentolat) alleugereixen els dolors reumàtics i musculars, així com les neuràlgies.

Precaució: l’essència, en dosis altes i ús intern, pot provocar insomni i irritabilitat. Inhalada en dosis elevades pot causar espasmes de laringe als nens.

Preparació del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I) Infusió: 10-20 g de fulles i summitats florides per litre d’aigua. S’ingereixen de 3 a 5 tasses diàries.
*(I) Essència: s’administren d’1 a 3 gotes, fins a 3 vegades al dia.
*(E) Compreses i friccions: s’apliquen amb l’essència o amb l’alcohol mentolat.

Conservació: netejar i assecar les summitats florides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada