11/04/2012

Aranyoner

ARANYONER
Dibuix d'un ARANYONER
Elaboració pròpia
Nom científic: Prunus spinosa

Noms vulgars catalans: aranyó, aranyoner, agranyoner, abranyoner, prunyoner, arç negre, pruneller, gargoller, agargoller, espí negre, escanyagats, barsal.

Noms vulgars espanyols: endrinera, bruño, ciruelo endrino, ciruelo silvestre, arañon, arto negro, espino negro, acacia bastarda, amargaleja, andrino.

Noms vulgars anglesos: blackthorn, sloe.

Noms populars a Sant Julià de Vilatorta: aranyó, aranyoner, arç negre.

Descripció botànica: és un arbust espinós de la família de les Rosàcies, que pot arribar a fer 2 metres d’altura. L’escorça és de color marró fosc i plena de ramificacions llenyoses punxants. Les flors són de color blanc ivori, petites i molt nombroses, apareixen abans que les fulles. El seu fruit es diu aranyó i és esfèric de color blau fosc quan és madur.

Hàbitat: és comú a les carenes solellades de les muntanyes i en els marges dels camins.

Recol·lecció (època): el fruit que és la part més utilitzada es cull a l’estiu o abans de començar la tardor. També es fan servir les flors, que s’han de recol·lectar quan comença la primavera.

Parts medicinals: les flors i els fruits (aranyons).

Propietats:
- Les flors contenen amigdalina, derivats de la cumarina i flavonoglucòsids.
Tenen propietats laxants (eficaç, amb efecte antiespasmòdica, relaxant, de l’intestí gros), diürètiques i depureaives. Van molt bé pel restrenyiment.
- Els fruits contenent taní, flavonoides, àcid màlic, sacarosa, pectina, goma i vitamina C. Tenen
propietats astringents, contra la diarrea banal o la descomposició intestinal. A més a més són
eupèptics, aperitius, tonificants, epistaxis, gingivitis i faringitis.

Preparació del remei: quatre per ús intern (I) i dues per ús extern (E):
*(I) Infusió: en una proporció de 60 grams de flors per 1 L d’aigua. Es pren una tassa diària, al matí.
*(I) Fruits: es poden prendre frescos o ben bullits amb aigua (2 minuts), per treure’ls-hi el gust aspre.
*(I) Xarop: es prepara amb mig quilogram de fruits, mig quilogram de sucre i un vas d’aigua. Es bull la solució durant 15 minuts. El xarop resultant de color vermell i gust agradable, es filtre amb un drap. És antidiarreic.
*(I) Decocció: bullir 100 grams de fruits en 1 L d’aigua (10 min.) a foc lent. I filtrar-ho.
*(E) Tamponaments nasals: amb una gassa mullada amb la mateixa decocció.
*(E) Gargarismes: amb la mateixa decocció es fan gàrgares.

Conservació: netejar i assecar les flors i en el cas dels aranyons, fer melmelada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada