Dibuix d'un COMÍ Elaboració pròpia |
Nom
científic: Cuminum cyminum
Noms
vulgars catalans: comí (castellà).
Noms
vulgars espanyols: comino hortense, comino fino, comino común,
falso anís.
Noms
vulgars anglesos: cumin.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: comí.
Descripció
botànica: herba anual de la família de les Umbel·líferes
que creix fins a 50 cm. Té les fulles dividides en segments molt prims, quasi
filiformes. Les flors blanques o rosades, s’agrupen en paraigües petits. Les
llavors són allargades i comprimides lateralment recobertes de pèl aspre.
Hàbitat:
en zones de camps deixats, o terrenys urbans abandonats.
Recol·lecció
(època): floreix a partir del mes de juny i les
llavors maduren a l’estiu.
Parts
medicinals: les llavors.
Propietats:
el comí conté un 10% d’oli eteri, i una essència que té com
a principi actiu més important l’aldehid cumínic o cuminal. És aperitiu,
digestiu i carminatiu (fa desaparèixer els gasos intestinals). També
proporciona un cert efecte galactogen, és a dir, que afavoreix la segregació de
llet de les mares quan alleten.
Precaució:
l’essència no es pot administrar als nens, ja que els hi pot
provocar convulsions.
Preparació
del remei: d’ús intern (I):
*(I)
Infusió: 2 g de comí, sencers o lleugerament triturats, per cada tassa d’aigua.
Se’n ingereix una tassa després de dinar i una altra després de sopar. Als nens
petits se’ls hi pot administrar 2 o 3 cullerades d’infusió després de cada àpat.*(I) Pols: en dosis d’1 g després de cada àpat, dissolt amb aigua o llet.
*(I) Essència: administrar d’1 a 3 gotes, 3 cops al dia.
Conservació:
assecar les llavors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada