Dibuix d'una ROMEGUERA Elaboració pròpia |
Nom
científic: Rubus fruticosus
Noms
vulgars catalans: esbarzer, albarzer, abarser, abatzer,
barzer, bardissa, romeguera, romiguera, romeguer, romiguer, morillera, abarta.
Noms
vulgars espanyols: zarza, zorzamora, zarzaneda, zarzón,
artos, cambronera, cambrón, espino nergo.
Noms
vulgars anglesos: blackberry, bramble.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: romeguera.
Descripció
botànica: és un arbust espinós de la família de les Rosàcies
que arriba fins a 4 m d’altura. Les seves tiges estan recobertes de punxes, són
gruixudes i dures, però flexibles. Les seves fulles són ovalades acabades amb
punta. Les flors són de color blanc o rosat, amb cinc pètals i el fruit que en
surt està compost per diverses drupes petites de color morat o negre, cadascuna
amb una llavor al seu interior.
Hàbitat:
a les vores dels camins rurals, als rierols i als llocs
més bruts del bosc.
Recol·lecció
(època): les summitats de les tiges noves es recullen
a la primavera, quan han perdut la tendresa de recent formació i ja estan
fetes. Les móres, a l’estiu, quan estan completament madures (negres).
Parts
medicinals: les fulles, les tiges tendres i els fruits (móres).
Propietats:
les fulles i els brots tendres contenen abundants tanins,
que els fan astringents i hemostàtics. Els fruits contenen a més a més de taní,
glúcids (glucosa i levulosa), provitamina A, vitamina C, i àcids orgànics (cítric,
làctic, succínic, oxàlic, salicílic). Aquestes són les seves indicacions:
-Hemorroides:
la decocció de fulles i brots en forma de banys o compreses les desinflama i
evita que sagnin.
-Diarrees,
gastroenteritis i colitis (astringent): les fulles i els brots ho són més que
els fruits.
-Malalties
febrils: el suc dels fruits (móres) és refrescant i tonificant.
-Afeccions
bucofaríngies: la decocció de les fulles, brots o fruits tenen un efecte
beneficiós sobre les ferides bocals, gingivitis, estomatitis, faringitis i amigdalitis.
-Ferides
a la pell i furóncol: s’apliquen rentats o compreses (decocció), o cataplasmes
(fulles triturades). Cicatritza i cura.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Decocció: 30-50g de brots tendres i/o fulles per L d’aigua, durant 5-10 min. Se’n
prenen 3 tasses diàries.
*(I)
Brots tendres de primavera: es poden menjar directament, i també exerceixen una
acció curativa al contacte amb la mucosa bocal.
*(I)
Suc de móres: es pren fresc, de 1 a 3 gots al dia.
*(I)
Xarop: es prepara afegint al suc el doble del seu pes en sucre moreno, i
escalfant-ho.
*(E)
Decocció més concentrada: 50-80 g/L s’aplica en compreses, banys, gargarismes i
glopeigs.
*(E)
Cataplasmes amb fulles triturades en un morter: s’aplica sobre la pell
afectada.
Conservació:
netejar i assecar les fulles i els brots tendres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada