Dibuix d'un GRAM Elaboració pròpia |
Nom
científic: Cynodon dactylon
Noms
vulgars catalans: agram, gram (blanc), gramet, peu de
gallina.
Noms
vulgars espanyols: grama (común), grama canina, grama de
España, gramen, agramen, diente de perro.
Noms
vulgars anglesos: bermudagrass, dog’s tooth grass.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: gram.
Descripció
botànica: herba de la família de les Gramínies de tiges
rizomatoses; estirades, reptants, nuoses, ramificades i que creixen horitzontalment.
Tenen fulles velludes finament, planes, de làmina curta. De la tija horitzontal
en surten unes ramificacions erectes amb espigues molt fines al seu extrem.
Tota la planta és verda, però a vegades les espigues amb llavors poden tenir un
color lilós.
Hàbitat:
a les vores dels camins rurals o carrers urbans amb una
superfície de terra a les vores.
Recol·lecció
(època): es pot collir tot l’any sempre i quan la
planta no estigui glaçada.
Parts
medicinals: el rizoma.
Propietats:
el rizoma conté una substància mucilaginosa, la
triticina, així com una substància antibiòtica, potassi, silici i diversos glúcids.
Posseeix propietats diürètiques, antisèptiques i emol·lients. Per aquestes
propietats s’usa com a:
-Antisèptic
i antiinflamatori en cas de cistitis, uretritis i infeccions urinàries en general.
-Diürètic
i depuratiu, en els càlculs urinaris, la gota, l’artritisme i la cel·lulitis.
-Sudorífic
en cas de malalties infeccioses que provoquen febre (grips, refredats, xarampió,
escarlatina, entre d’altres).
Preparació
del remei: d’ús intern (I):
*(I)
Decocció: de 30 a 50 g de rizoma sec per litre d’aigua. Bullir-ho durant 10 minuts.
Se’n prenen de 2 a 4 tasses diàries.
Conservació:
s’asseca el rizoma en un lloc sec, al sol i ventilat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada