11/23/2012

Consolva

Dibuix d'una CONSOLVA
Elaboració pròpia

Nom científic: Sempervivum tectorum

Noms vulgars catalans: herba puntera, matafoc, herba de foc, naulós, consolva, consolta, pinets.

Noms vulgars espanyols: hierba puntera, hierba puntera mayor, piñuela, alcachofera de gatos, barba de Júpiter, zurracallote.

Noms vulgars anglesos: houseleek, Jupiter’s beard.

Nom popular a Sant Julià de Vilatorta: consolva.

Descripció botànica: planta perenne de la família de les Crassulàcies que arriba als 50 cm d’altura. La seva base està formada per un cabdell de fulles carnoses, acabades en punta (com una espàtula) i de color verd amb la punta vermella. La tija és recte, plena de fulles i acaba amb un ramell de flors de color vermellós o rosat.

Hàbitat: neix en murs i teulades de pobles, a les tarteres de moltes muntanyes.

Recol·lecció (època): les fulles es poden recollir quan es vulgui ja que són perennes, sempre i quan estiguin en bones condicions.

Parts medicinals: les fulles fresques.

Propietats: conté tanins, d’acció astringent i antisèptica, potenciades per la presència dels àcids màlic i fòrmic, i mucílags, que la fan emol·lient (desinflamant) i vulnerària (cura). El seu ús és extern:
-Afeccions de la pell i mucoses.
-Cremades lleus.

Preparació del remei: d’ús extern (E):
*(E) Cataplasmes: amb les fulles triturades. Es manté 20-30 minuts sobre la pell afectada, s’aplica de 2 a 4 cops al dia.
*(E) Compreses: mullades amb suc fresc. S’apliquen amb la mateixa freqüència i duració que els cataplasmes.
*(E) Banys i neteges: es realitzen amb el suc fresc de les fulles diluït amb aigua, en la proporció de 50 ml de suc per cada litre d’aigua.

Conservació: un cop la fulla estàs seca perd els principis actius, per tant, no es pot conservar (tampoc cal ja que és una planta perenne).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada