Dibuix d'una SAJOLIDA Elaboració pròpia |
Nom
científic: Satureja montana
Noms
vulgars catalans: sadurija, saldorija, saborija,
saboritja, sabotida, sajurida, sajolida, sarudija, herba d’olives, hisopet.
Noms
vulgars espanyols: ajedrea, ajedrea silvestre o salvage,
ajedrea montesquina o de montaña, jedrea, hisopillo, morquera, saborea.
Noms
vulgars anglesos: winter savory
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: sajolida.
Descripció
botànica: és una mata de tiges llenyoses de la família
de les Labiades, que arriba a 25-30 cm d’altura. Les fulles són fines i
acabades en punta, plenes d’uns foradets petits on s’hi troben les glàndules
productores de l’essència o l’aroma característica. Les flors són petites, de
color blanc o rosat, i dividides en dos llavis pròpia de la seva família.
Hàbitat:
s’adapta millor als climes solells i secs com carenes assolellades
o zones extenses de roca (cap arbre).
Recol·lecció
(època): les flors (i les tiges tendres amb fulles) es
cullen a partir del juliol fins a la tardor.
Parts
medicinals: fulles, flors i tiges fines.
Propietats:
conté fins a 1 % d’oli essencial ric en carvacrol i
cimol, que li atorga propietats estimulants, carminatives, antiespasmòdiques,
vermífugues, diürètiques i pectorals. Usos:
-Sobre
l’aparell digestiu actua com a aperitiva, facilitant la digestió, carminativa
(evita l’expulsió de gasos), vermífuga i antiespasmòdica (relaxa els músculs de
l’intestí), resultant útil en cas de diarrea. Convé als que pateixen de
gastritis.
-Sobre
el sistema nerviós exerceix una suau acció tonificant, és ideal en cas de
fatiga crònica, debilitat, hipotensió i astènia. S’ha d’acompanyar d’altres
tractaments naturals.
-La
seva acció afrodisíaca és discreta i progressiva.
-És
lleugerament diürètica i depurativa, raó pel qual convé, als obesos, artrítics i
gotosos.
-Proporciona
una acció balsàmica i expectorant, degut als seus olis essencials. És útil en
bronquitis agudes i cròniques, així com en casos d’asma.
Preparació
del remei: d’ús intern (I):
*(I)
Infusió: amb 20 g de planta per litre d’aigua, de la qual se’n poden ingerir fins
a 3 o 4 tasses per dia.
*(I)
Essència: de 3 a 5 gotes després de cada àpat.
Conservació:
assecar les tiges en un lloc sec i ventilat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada