Dibuix d'un FONOLL Elaboració pròpia |
Nom
científic: Foeniculum vulgare
Noms
vulgars catalans: fonoll, fenoll, fonollera, fenollera.
Noms
vulgars espanyols: hinojo común, hinojo amargo, anís,
comino, eneldo, hierba santa.
Noms
vulgars anglesos: fennel.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: fonoll.
Descripció
botànica: planta vivaç de 80 a 140 cm d’altura, de la
família de les Umbel·líferes. Les seves tiges són massisses de color verd blavós.
Les fulles estan finament dividides i desprenen una aroma típic semblant a l’anís.
Les flors s’alcen a la part superior de les tiges, de color groc, i s’agrupen
en forma de paraigües terminals.
Hàbitat:
neix en zones no cultivades i rierols secs.
Recol·lecció
(època): es recullen les llavors a finals de tardor.
Parts
medicinals: les llavors.
Propietats:
tota la planta, i especialment les llavors, contenen una
essència rica en anetol, estragol i hidrocarburs terpènics. Propietats i
aplicacions:
-Carminatiu:
facilita l’expulsió dels gasos intestinals i estimula els moviments peristàltics
de l’intestí. És lleugerament laxant.
-Digestiu:
facilita el buidatge de l’estómac i la digestió. Dóna bons resultats en
cas de digestions lentes, d’estómac pesat, i d’excés de gasos a l’estómac o
rots.
-Expectorant:
indicat en refredats bronquials i refredats normals.
-Galactogen:
augmenta la producció de llet a les mares que alleten.
-Externament
s’utilitza per banys o rentats oculars a les conjuntivitis cròniques.
Precaució:
no sobrepassar les dosis, ja que l’essència que conté pot
provocar convulsions.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Infusió: amb una cullerada de postres de llavors per tassa d’aigua. Es prenen 3
o 4 tasses diàries, després dels àpats. Pels refredats, endolcir-la amb mel.
*(I)
Essència: la dosis normal és de 1-3 gotes, 2 o 3 vegades al dia.
*(E)
Rentats oculars amb la mateixa infusió que s’usa internament.
Conservació:
assecar les llavors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada