Dibuix d'una MARGARIDA Elaboració pròpia |
Nom
científic: Bellis perennis
Noms
vulgars catalans: margarida, margarideta, margaridoia,
pasqüeta, picarol.
Noms
vulgars espanyols: maya, vellorita o bellorita, chirivita,
margarita menor, pascuita, mancerina, coqueta.
Noms
vulgars anglesos: (wild) daisy, bellflower.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: margarida.
Descripció
botànica: planta vivaç de la família de les Compostes,
amb totes les fulles a la base, arran de terra, formant una mata; les seves
fulles tenen forma d’espàtula, amb el perfil llís. Del centre de la mata en
surten diverses tiges que donen lloc al seu extrem a unes flors de pètals
blancs o porpres a la cara inferior i el botó central groc.
Hàbitat:
en prats i llocs herbosos i humits.
Recol·lecció
(època): les flors comencen a aparèixer a la primavera
fins a l’estiu, és llavors quan es poden collir les flors i les fulles.
Parts
medicinals: les flors i les fulles.
Propietats:
a les fulles, i especialment a les flors, s’hi troben
saponines, tanins, àcids orgànics (màlic, tartàric, acètic, oxàlic, etc.), sals
minerals, inulina, i un oli essencial. Propietats:
-Depurativa,
laxant i lleugerament diürètica.
-Sudorífica,
febrífuga (fa baixar la febre) i expectorant.
-Tonificant
i aperitiva (augmenta la gana).
-Vulnerària
(cicatritza les ferides i cura les contusions).
El
seu ús resulta indicat en els següents casos:
·Malalties
febrils i infeccioses (grips, bronquitis, constipats, xarampió, escarlatina, parotiditis,
etc.): facilita l’eliminació de les toxines i residus metabòlics produïts per l’infecció
(amb la suor i l’orina), tonifica l’organisme escurçant el període de convalescència,
baixa la febre i ajuda a expectorar.
·Traumatismes,
contusions, torçades, ferides, i en general, qualsevol lesió de la pell o dels
teixits tous on s’hi requereixi una acció antiinflamatòria i cicatritzant.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Com a verdura, especialment crua, en amanides i altres plats.
*(I)
Infusió: amb una cullerada gran de flors i/o fulles per cada tassa, de la
qual se n’ingereixen 2 o 3 tasses diàries.
*(E)
Compreses: amb una decocció de 50-60 g de flors i/o fulles per litre d’aigua. Bullir-ho
durant 2 minuts, i deixar-ho reposar un quart d’hora abans de colar-ho. S’aplica
sobre la zona de la pell afectada, canviant-les cada hora.
Conservació:
assecar les fulles i les flors en un lloc sec i ventilat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada