Dibuix d'una CORRETJOLA Elaboració pròpia |
Nom
científic: Convolvulus arvensis
Noms
vulgars catalans: corriola, corretjola, corritjola,
campanella, campaneta, camisola de la Mare de Déu, cruatelles.
Noms
vulgars espanyols: correhuela, corregüela, correjuela,
escorigüela, corruviela, campanilla, enredadera, marañuela, gorrotilla.
Noms
vulgars anglesos: less bindweed.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: corretjola.
Descripció
botànica: és una planta de la família de les
Convolvulàcies que mor a l’hivern excepte les seves parts subterrànies. Les
tiges no tenen força per a sostenir-se soles, per tant, s’arrosseguen pel terra
o s’enreden amb les plantes veïnes. Les fulles semblen puntes de fletxa
arrodonides i estan escampades per la tija. Les flors blanques amb ratlles
rosades neixen d’una en una i estan formades per cinc pètals.
Hàbitat:
als camps, a les vores de terrenys de conreu, guarets...;
és fàcil de trobar.
Recol·lecció
(època): floreix del maig cap endavant fins a la
tardor. Al llargs d’aquests mesos la planta està en el seu punt màxim, és en
aquest moment en què s’ha de collir.
Parts
medicinals: l’arrel i les fulles.
Propietats:
tota la planta i especialment l’arrel conté taní i un glucòsid
resinós (la convolvulina), que tenen les següents propietats:
-Purgant:
actua energèticament sense produir irritació ni vòmits. És ideal pel
restrenyiment agut, i no hi ha perill d’administrar-ho als nens.
-Colagoga:
facilita l’evacuació de la bilis, és útil en cas d’inflamació o congestió hepàtica,
i en els trastorns del buidatge de la vesícula biliar.
Preparació
del remei: d’ús intern (I):
*(I)
Infusió: amb una cullerada d’arrel o de fulles triturades per cada tassa d’aigua.
Es poden prendre fins a 3 tasses al dia, endolcides amb mel.
*(I)
Pols: la dosis normal és de 1-3 g diaris repartits en tres preses.
Conservació:
netejar i assecar les fulles i les arrels; si es vol, les
arrels es poden tallar a rodanxes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada