Dibuix d'una HERBA DE LA SANG Elaboració pròpia |
Nom
científic: Agrimonnia eupatoria
Noms
vulgars catalans: agrimònia, agrimoni, serverola,
servereta, serverina, herba de la sang, setsagnies, herba del mal estrany, herba
de Sant Guillem.
Noms
vulgars espanyols: agrimoña, agrimonia, hierba de San
Guillermo, hierba bacera, hierba del podador, mermasangre, gafetí, gafit,
cafat, cafet, cabsitilla, cientoenrama, eupatorio (griego).
Noms
vulgars anglesos: sticklewort, agrimony.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: herba de la sang.
Descripció
botànica: planta herbàcia de la família de les
Rosàcies. Reneixen de la soca a la primavera; forma unes tiges que arriben fins
a 1 m d’alçada, erectes, roigs amb borrissol abundant i desigual. En la meitat
inferior de la tija s’hi torben les fulles de color verd, toves i dividides en
5, 7 o 9 segments amb molts menors intercalats. De la meitat cap a dalt la tija
va formant flors grogues que es disposen en forma d’espiga. Les llavors dels
fruits estan plens de ganxets que s’adhereixen a la roba o al pèl dels humans i
animals.
Hàbitat:
neix en les tanques i marges, en llocs pròxims a camps de
conreu, als límits dels boscos on hi han alzines i roures.
Recol·lecció
(època): floreix des del maig fins a finals d’estiu.
Parts
medicinals: les flors i les fulles.
Propietats:
tota la planta conté flavonoides, olis essencials i
sobretot tanins, als quals deu la major part dels seus efectes medicinals. Els
tanins actuen com a astringents i antiinflamatori sobre la pell i les mucoses
formant una capa de proteïnes coagulades sobre les quals ja no poden actuar els
microbis. En infusions també té un efecte antidiarreic i vermífug, ja que
expulsa els cucs intestinals, i lleugerament diürètica. És usada en:
-Ferides
bocals (aftes).
-Afeccions
de la gola (faringitis agudes i cròniques, amigdalitis i laringitis).
-Cicatritzant
(ferides que no cicatritzen, úlceres varicoses de les cames).
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E) :
*(I)
Infusió o decocció: amb 20 o 30 g de fulles i flors per 1 L d’aigua. Se’n prenen
de 3 a 4 tasses al dia, endolcides amb mel.
*(E)
Gargarismes i glopejos bocals: amb una decocció concentrada (100 g/L d’aigua).
Es deixa bullir fins que es redueix a un terç del volum de l’aigua. Se li pot
afegir sàlvia o til·la. Endolcir amb 50 g de mel.
*(E)
Compreses; aplicades sobre les ferides. Es mullen en aquesta decocció concentrada
sense endolcir.
Conservació: es neteja i s’assequen les espigues florides i
les fulles.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada