Dibuix d'un SOGUER Elaboració pròpia |
Nom
científic: Sambucus nigra
Noms
vulgars catalans: saüquer, saüquera, sauquer, saüc,
bonarbre, saüguer, soguer.
Noms
vulgars espanyols: saúco (blanco o negro), sabuco, sayugo,
canillero, cañilero, linsusa.
Noms
vulgars anglesos: elder.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: soguer.
Descripció
botànica: arbust de 4 a 8 metres d’altura de la família
de les Caprifoliàcies, amb fulles caduques, grans, compostes de cinc o set folíols
en forma de llança i de perfil dentat. Les flors són blanques, i creixen en forma
de paraigües als límits de les tiges. Els fruits són petits i de color negre o
violats.
Hàbitat:
comú als marges dels camins, a la riba dels rius i boscos
de tot Europa.
Recol·lecció
(època): les flors es recullen a la primavera
(maig-juny). Les fulles es tallen dels brots del nou any, quan ja estan fetes,
també al maig. L’escorça és millor arrencar-la durant la tardor, escollint
branques d’un parell d’anys. Els fruits es recol·lecten a finals d’estiu o a la
tardor i es treu el suc quan s’acaben de collir.
Parts
medicinals: les flors, els fruits, i la segona escorça
del tronc i les branques (líber).
Propietats:
les flors contenen sals minerals (nitrat potàssic), glucòsids
flavonoides (rutina i quercetina) i àcids orgànics, que li confereixen propietats
sudorífiques, diürètiques, depuratives i antiinflamatòries. Pel seu contingut en
mucílags, també desenvolupa una acció laxant suau. Convé en tots els estats
febrils:
-Refredats,
grips (sudorífic, depuratiu i descongestiu). També calma la tos.
-Malalties
eruptives infantils (xarampió, rubèola i escarlatina). Amb la sudoració baixa
la febre.
-Afeccions
de gola (amigdalitis, faringitis i estomatitis).
-Afeccions
cutànies (furóncols, èczemes, acne i altres dermatosis).
Les
fulles posseeixen propietats similars a les flors. El líber, és purgant i diürètic
s’usa en cas d’edemes, hidropesia (retenció de líquids) i ascitis (acumulació
de líquids a la cavitat abdominal). Els
fruits contenen àcids orgànics, sucres i vitamina C, entre d’altres, té accions
tonificants i laxants.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Infusió de flors (20-30) o fulles (10-15) g/L d’aigua. Se’n prenen 3-5 tasses
al dia.
*(I)
Essència: escalfar les flors fins que queden grogues amb caliu i recollir-ne el
suc.
*(I)
Decocció: 70-100g (líber)/L d’aigua. Se’n prenen 3 tasses diàries.
*(I)
Fruits: es consumeixen frescos, o bé en forma d’extracte. Un abús provoca nàusees.
*(E)
Compreses banyades en una infusió de flors concentrada (50-60 g/L).
*(E)
Banys a la zona de la pell afectada o als ulls amb la infusió concentrada.
*(E)
Gargarismes amb la mateixa infusió.
Conservació:
les flors s’han d’assecar a l’ombra i en un lloc
ventilat, ja seques, hauran de conservar el seu color blanc natural (una mica més
groguenques que en el moment de collir-les). Les fulles s’assequen i a l’escorça
se la raspa i se l’asseca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada