Dibuix d'un CRESPINELL GROC Elaboració pròpia |
Nom
científic: Sedum acre
Noms
vulgars catalans: crespinell groc, crespinell picant,
herba de cremat, arròs de bruixa, bàlsam groc.
Noms
vulgars espanyols: pampajarito, pan de cuco, vermicularia
acre, siempreviva picante, pimienta de muros.
Noms
vulgars anglesos: goldmoss stonecrop, wallpepper.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: crespinell groc.
Descripció
botànica: és una planta de molt poca altura que forma
grans extensions. És de la família de les Crassulàcies, està format per brots
petits de color verd pàl·lid, sense flors. Té les fulles petites, molt carnoses
i molt pròximes unes amb altres. Les flors de groc intens estan formades per
cinc pètals i neixen al cap damunt d’alguns brots. Tota la planta té un gust
amarg.
Hàbitat:
als llocs rocosos, als murs i a les teulades.
Recol·lecció
(època): la planta fresca, durant la primavera i l’estiu.
Parts
medicinals: les fulles.
Propietats:
tota la planta conté taní, sucres, mucílags i glucòsids. Posseeix propietats
emol·lients (suavitza les parts inflamades de la pell). S’usa en els següents
casos:
-Durícies
a la pell (del peu). Les seves fulles ajuden a desinflamar i permeten una millor
extirpació.
Preparació
del remei: d’ús extern (E):
*(E)
Suc fresc: es treu la capa de la fulla que deixa al descobert la part carnosa,
que és la que conté el suc.
*(E)
Cataplasma: amb el mateix suc fresc de les fulles triturades aplicades sobre la
pell.
Conservació:
assecada perd totes les propietats. No es pot conservar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada