11/24/2012

Crespinell groc

Dibuix d'un CRESPINELL GROC
Elaboració pròpia

Nom científic: Sedum acre

Noms vulgars catalans: crespinell groc, crespinell picant, herba de cremat, arròs de bruixa, bàlsam groc.

Noms vulgars espanyols: pampajarito, pan de cuco, vermicularia acre, siempreviva picante, pimienta de muros.

Noms vulgars anglesos: goldmoss stonecrop, wallpepper.

Nom popular a Sant Julià de Vilatorta: crespinell groc.

Descripció botànica: és una planta de molt poca altura que forma grans extensions. És de la família de les Crassulàcies, està format per brots petits de color verd pàl·lid, sense flors. Té les fulles petites, molt carnoses i molt pròximes unes amb altres. Les flors de groc intens estan formades per cinc pètals i neixen al cap damunt d’alguns brots. Tota la planta té un gust amarg.

Hàbitat: als llocs rocosos, als murs i a les teulades.

Recol·lecció (època): la planta fresca, durant la primavera i l’estiu.

Parts medicinals: les fulles.

Propietats: tota la planta conté taní, sucres, mucílags i glucòsids. Posseeix propietats emol·lients (suavitza les parts inflamades de la pell). S’usa en els següents casos:
-Durícies a la pell (del peu). Les seves fulles ajuden a desinflamar i permeten una millor extirpació.

Preparació del remei: d’ús extern (E):
*(E) Suc fresc: es treu la capa de la fulla que deixa al descobert la part carnosa, que és la que conté el suc.
*(E) Cataplasma: amb el mateix suc fresc de les fulles triturades aplicades sobre la pell.

Conservació: assecada perd totes les propietats. No es pot conservar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada