11/24/2012

Gafets

Dibuix d'un GAFETS
Elaboració pròpia

Nom científic: Arctium lappa

Noms vulgars catalans: bardana, llapassa, repalassa, gafets (vermells), enganxavelles, enganxadones, herba dels tinyosos, catxurrera, bradanera.

Noms vulgars espanyols: lapaitz, lampazo (mayor), hierba de los tiñosos, hierba del amor, anteón, bardana.

Noms vulgars anglesos: (great) burdock.

Nom popular a Sant Julià de Vilatorta: gafets.

Descripció botànica: planta herbàcia robusta de la família de les Compostes i que sobrepassa el metre d’altura. És biennal, és a dir, necessita dos anys per florir. Les seves fulles són molt grans de fins a mig metre d’amplada o més, rugoses i ovalades. La tija és llenyosa amb pèls. Les arrels són llargues i gruixudes. Les flors són bosses arrodonides i plenes de punxes de color porpra d’on surten a la part superior unes floretes rosades.

Hàbitat: es troba per marges de camps, camins i prats, vora l’activitat humana, on hi hagin residus humans o animals de caràcter nitrogenat.

Recol·lecció (època): a la primavera, just abans de la seva floració (el segon any de la seva vida). Fotografia de la planta

Parts medicinals: les arrels i les fulles tendres.

Propietats: l’arrel i les fulles de bardana contenen diversos principis actius:
-Antibiòtica (l’arrel conté arctiopicrina, un antibiòtic vegetal de tipus glucosídic, per exemple contra infeccions de la pell o inclús per infeccions urinàries).
-Depurativa (degut al seu oli essencial i a les seves sals minerals riques en potassi és un molt bon sudorífic, depuratiu i diürètic).
-Hipoglucemiant (pels diabètics, crea un descens del nivell de glucosa a la sang, degut a seu alt contingut d’inulina a les arrels).
-Tonificant capil·lar (ajuda a créixer el cabell).

Preparació del remei: dues d’ús intern (I) i tres d’ús extern (E):
*(I) Infusió: amb 50 g d’arrel per 1 L d’aigua, de la qual se’n beuen 2 o 3 tasses al dia.
*(I) Maceració: de 20 a 30 g d’arrel triturada per 1 L d’aigua freda durant 6 hores. Bullir el líquid resultant durant un minut i prendre 2 o 3 tasses diàries. Es reforcen les seves propietats depuratives.
*(E) Locions: s’apliquen amb el suc fresc de la planta.
*(E) Compreses: amb la mateixa infusió més concentrada, s’aplica de 2 a 6 vegades al dia durant 10-15 minuts.
*(E) Cataplasmes: amb les fulles fresques triturades en un morter o amb l’arrel ben bullida, es forma una pasta que s’aplica sobre la pell afectada durant 10 minuts, diversos cops al dia.

Conservació: Netejar, tallar més petit i assecar les fulles i les arrels a una temperatura màxima de 35ºC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada