Dibuix d'un ESPINACARD Elaboració pròpia |
Nom
científic: Eryngium campestre
Noms
vulgars catalans: card panical, panical, espinacal,
espinacard, card girgoler, centcaps.
Noms
vulgars espanyols: eringio, eringe, cardo estelado, cardo
setero, travalón.
Noms
vulgars anglesos: eryngo, watling street thistle, field
eryngo.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: espinacard.
Descripció
botànica: herba vivaç, s’asseca a l’hivern i rebrota a
la primavera, de la família de les Umbel·líferes que fa la mateixa olor que la
pastanaga. Arriba als 40-60 cm d’altura, per això té una arrel rígida de fins 1
m de llargada, de gust amarg. Les fulles formen un cercle al voltant de la tija
principal (al terra), són molt punxegudes i estan descompostes en 5 o 7
segments profunds, que al seu torn també presenten irregularitats. La tija
principal es ramifica molt, i dóna diverses flors: rodones, verdes i envoltades
de petites fulles punxants.
Hàbitat:
neix entre la bardissa,als prats secs i als vessants
assolellats.
Recol·lecció
(època): l’arrel es cull a l’octubre o més tard, quan
la planta s’asseca o ja ho ha fet. Els brots tendres i les fulles es recullen a
principi d’estiu.
Parts
medicinals: l’arrel , i en menor eficàcia, les fulles i
els brots tendres.
Propietats:
la seva arrel conté saponina (disminueix la tensió superficial
dels líquids i formen bombolles com el sabó), taní, sucres i oli essencial,
cosa que el fa ser un gran diürètic. S’usa per:
-Edemes:
retenció de líquids (sobretot a les cames i als turmells).
-Àcid
úric (artritisme) i de sorreta a l’orina: ajuda a netejar els ronyons.
Precaució:
no és recomanable prendre’n més de dos o tres dies consecutius,
ja que els seus efectes desapareixen. Així doncs, cal fer uns dies de repòs
perquè torni a ser efectiu.
Preparació
del remei: d’ús intern (I):
*(I)
Amanida: els seus brots i les fulles tendres són molt apreciats pels amants de
les verdures silvestres.
*(I)
Infusió: amb 30-40 g d’arrel triturada per 1 L d’aigua. Es deixa reposar fins
que estigui freda, i se’n pren 2 o 3 tasses diàries. No es pot guardar la
infusió d’un dia per l’altre perquè perd els principis actius.
Conservació:
l’arrel es neteja amb un raspall, es talla a rodanxes i s’asseca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada