Dibuix d'uns BARRETETS Elaboració pròpia |
Noms vulgars catalans: orella de monjo, barretets, barret de capellà, capellets (de paret o de teulada), capadella, papellides, tassa de jueu, herba llombriguera.
Noms vulgars espanyols: ombliguera, orejas de abad (de monje o de fraile), basilios, vasilios, ombligo de Venus, escudetes, sombreritos, gorros de sapo, hierba de bálsamo.
Noms vulgars anglesos: navelwart.
Nom popular a Sant Julià de Vilatorta: barretets.
Descripció botànica: és una planta de la família de les Crassulàcies, pot mesurar de 0’4 a 2 pams d’altura. La base s’assembla a un tubercle, del qual en neixen unes tiges curtes, tendres i desiguals. Les fulles presenten una certa concavitat anomenada melic formades per una part carnosa a l’interior de color verd i una capa prima i transparent que la recobreix. De la meitat de la tija cap amunt s’hi formen petites flors de color verd subjectades per petites tiges.
Hàbitat: creix a les escletxes de les roques i terrenys (sobretot sòls silicis), i en murs de pedra humits.
Recol·lecció (època): durant la primavera i l’estiu.
Parts medicinals: les fulles i les tiges.
Propietats: la planta es considera diürètica, útil en cas d’hidropesia, i les fulles són refrescants, pel coll. A més a més es fa servir per curar les ferides (com les vulneràries). Forma part de molts ungüents (per exemple: l’ungüent de “populeón”).
Preparació del remei: d’ús extern (E):
*(E) Ungüent: triturar les fulles en un morter i aplicar-les sobre la ferida.
*(E) Cataplasmes: si la part encetada és petita, també es pot treure la capa transparent de les fulles i aplicar la part carnosa directament.
*(E) Licor: es trituren les fulles i les tiges en un morter i el líquid es cola per una tela de fil. D’aquest suc se’n pren 1 cullerada sopera tots els matins, en dejú, en un vas barrejat amb aigua.
Conservació: aquesta planta no es pot conservar, ja que les seves propietats són el suc de la part carnosa de la planta, i si s’asseca perd tots els seus principis actius.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada