11/22/2012

Boix

Dibuix d'un BOIX
Elaboració pròpia

Nom científic: Buxus semprevirens


Noms vulgars catalans: boix.

Noms vulgars espanyols: boj, bujo, boje, buje, flor de Pascua.

Noms vulgars anglesos: box (tree), boxwood.

Nom popular a Sant Julià de Vilatorta: boix.

Descripció botànica: de la família de les Buxàcies, és un arbust que pot fer 1 o 2 metres d’alçada. Les tiges són robustes, dures i amb una mica de borrissol. Les fulles, perennes, són ovoides. A més a més es disposen al llarg de la tija de forma oposada i són de color verd brillant a la part superior i verd més marronós en el revers. Les flors són petites,acumulades a les vores baixes de les fulles de les summitats tijals. Els fruits surten de les flors i són del mateix color groc i marronós.

Hàbitat: comú a les zones muntanyoses, principalment amb els roures, els pins silvestres, el pi negre i el faig.

Recol·lecció (època): a qualsevol moment de l’any, no té cap data concreta, sempre i quan estigui en bon estat.

Parts medicinals: les fulles i l’escorça de l’arrel.

Propietats: tota la planta, però principalment les fulles i l’escorça de l’arrel, conté quatre tipus d’alcaloides esteroides, dels quals la buxina és el més actiu. També té altres compostos com el taní, la vitamina C, resina i oli essencial. Propietats: sudorífiques, febrífugues i lleugerament colagogues. S’ha utilitzat amb les malalties febrils (grip i paludisme), i pels trastorns de la vesícula biliar, per la seva acció febrícula. També pot ser capaç de fer créixer el cabell.

Precaució: no sobrepassar la dosis indicada, ja que pot provocar vòmits i trastorns nerviosos. Es recomana evitar el seu ús en cas d’hipotensió, debilitat, embarassada o lactància. No administrar-lo als nens.

Preparació del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):

*(I) Decocció: de 30-40 g de fulles i/o arrel per 1 L d’aigua. Es poden prendre fins a 3 tasses al dia, endolcides amb sucre moreno o mel.

*(E) Locions: es realitzen amb una decocció més concentrada de les fulles (80-100 g per 1 L d’aigua).

Conservació: no cal conservar-la si es pot trobar tot l’any. A més, les propietats es perden.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada