Dibuix d'una FIGUERA DE MORO Elaboració pròpia |
Nom
científic: Opuntia ficus-indica
Noms
vulgars catalans: figuera de moro, figuera de plata,
figuera de pic, figuerassa, palera, figuera d’Índia, nopal.
Noms
vulgars espanyols: nopal, nopalera, higuera chumba,
chumbera, higuera de Indias, higuera de pala, higuera de tuna, tuna, tuna
española, tasajillo, alquitira, cardón de México, choya, palera.
Noms
vulgars anglesos: Indian fig, prickly pear.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: figuera de moro.
Descripció
botànica: planta sucosa de la família de les Cactàcies.
Té les fulles i les tiges verdes i carnoses, amb abundants sucs. Està
constituïda per una sèrie de pales ovalades i carnoses, recobertes d’espines
espaiades. Les flors són grans, de color groc o vermell i donen un fruit
vermell o ataronjat, també recobert d’espines separades.
Hàbitat:
es cria en terrenys secs i pedregosos, no necessiten
gaire aigua ni sals minerals per sobreviure.
Recol·lecció
(època): recollir les flors i els fruits a l’estiu.
Parts
medicinals: els fruits, les flors i les pales.
Propietats:
els fruits són astringents, i donen un bon resultat a
l’hora de tallar les diarrees estiuenques. El seu suc s’usa com a xarop, a
Mèxic, per calmar la tos.
Les
flors són diürètiques i antiespasmòdiques, i s’usen en cas d’oligúria (escassa
producció d’orina) i de cistitis.
Les
pales contenen abundants mucílags i cel·lulosa, el què els fa ser emol·lients.
S’usen en cataplasmes per curar ferides, contusions i irritacions de la pell.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Els fruits s’han de pelar amb precaució per no tocar-los amb els dits, ja que
les seves nombroses punxes es claven amb molta facilitat i resulten molt
difícils de treure. Es poden prendre frescos o en xarop.
*(I)
Xarop: es prepara tallant els fruits a rodanxes i cobrint-los amb sucre morè.
Aproximadament deu hores després s’extreu el xarop (el líquid resultant),
passant-lo per un colador, per xafar les llavors. Es pren calent i a
cullerades.
*(I)
Infusió: amb 20-30 g de flors per 1 L d’aigua. S’ingereixen de 3 a 4 tasses al
dia.
*(E)
Cataplasmes: les pales es parteixen per la meitat, s’escalfen una mica al forn,
i s’apliquen directament sobre la zona de la pell afectada.
Conservació:
es poden guardar els principis actius fent-ne un xarop
quan els fruits
són madurs. Les pales no es poden assecar perquè perden les propietats però
les flors si.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada