11/24/2012

Gallaret

Dibuix d'un GALLARET
Elaboració pròpia

Nom científic: Papaver rhoeas

Noms vulgars catalans: rosella, roella, ruella, ababolera, ababol, badabadoc, paramà, paparota, gall, gallaret, quiquiriquic, quicaraquic, pipiripip, peperepep, quequerequec, cacarequec, coquerecoc.

Noms vulgars espanyols: amapola, amapol, ababol, apamate.

Noms vulgars anglesos: (corn) poppy.

Nom popular a Sant Julià de Vilatorta: gallaret.

Descripció botànica: planta anual de la família de Papaveràcies. La seva tija es troba recoberta per uns pelets, segrega un làtex blanc al tallar-la. Les fulles creixen a la part inferior de les tiges i tenen un perfil dentat profund. Les flors estan formades per quatre pètals de color vermell intens, amb una taca negra a la base, i apareixen al final de la tija. El fruit té forma d’urna amb un barret a dalt.

Hàbitat: freqüent entre els sembrats i camps abandonats, i a la vora dels marges i camins rurals.

Recol·lecció (època): els pètals es cullen al mes de maig i al matí quan estan obertes. Les càpsules es cullen quan encara són verdes, una setmana després d’haver-se obert la flor.

Parts medicinals: els pètals de les flors i els fruits o càpsules.

Propietats: el seu làtex conté 4 alcaloides (readina, reagenina, rearrubina 1 i 2), però no morfina. També posseeix antocianines i mucílags. Encara que els efectes dels alcaloides siguin similars a la morfina, no són tòxics. No hi ha, per tant, risc de dependència, o de crear un hàbit del seu ús. Propietats:
-Sedant i somnífera: es recomana als nens i avis, a qui els hi facilita un son profund. Als adults els hi és útil per eliminar l’ansietat.
-Antitussígena i expectorant: venç la tos de la tosferina, de les bronquitis seques o dels atacs d’asma. A més provoca una gran sudoració, per tant, convé a la gent refredada o engripada.
-Mal de queixals: glopeigs de l’infusió (pètals) produeix un notable efecte analgèsic.

Preparació del remei: d’ús intern (I):
*(I) Pètals crus: en amanida.
*(I) Infusió: amb 6 o 8 pètals per tassa d’aigua, es prenen fins a 3 tasses diàries.
*(I) Xarop: es prepara pels nens infusionant durant 5 min 10 g de pètals secs en 170 mL d’aigua calenta. Es cola l’aigua i s’hi afegeixen 340 g de sucre morè. Se’ls administra 2-4 cullerades de postra (segons l’edat) abans d’anar a dormir.
*(I) Decocció: amb 2 o 3 fruits per 100 mL d’aigua. Se’n prenen diverses cullerades soperes abans d’anar a dormir.

Conservació: les flors i els fruits s’assequen a l’aire lliure i a l’ombra (el més ràpid ossible),
es tornen de color fosc i el pes es redueix a menys d’una desena part.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada