Dibuix d'un GALLARET Elaboració pròpia |
Nom
científic: Papaver rhoeas
Noms
vulgars catalans: rosella, roella, ruella, ababolera,
ababol, badabadoc, paramà, paparota, gall, gallaret, quiquiriquic, quicaraquic,
pipiripip, peperepep, quequerequec, cacarequec, coquerecoc.
Noms
vulgars espanyols: amapola, amapol, ababol, apamate.
Noms
vulgars anglesos: (corn) poppy.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: gallaret.
Descripció
botànica: planta anual de la família de Papaveràcies.
La seva tija es troba recoberta per uns pelets, segrega un làtex blanc al
tallar-la. Les fulles creixen a la part inferior de les tiges i tenen un perfil
dentat profund. Les flors estan formades per quatre pètals de color vermell
intens, amb una taca negra a la base, i apareixen al final de la tija. El fruit
té forma d’urna amb un barret a dalt.
Hàbitat:
freqüent entre els sembrats i camps abandonats, i a la
vora dels marges i camins rurals.
Recol·lecció
(època): els pètals es cullen al mes de maig i al matí
quan estan obertes. Les càpsules es cullen quan encara són verdes, una setmana
després d’haver-se obert la flor.
Parts
medicinals: els pètals de les flors i els fruits o càpsules.
Propietats:
el seu làtex conté 4 alcaloides (readina, reagenina,
rearrubina 1 i 2), però no morfina. També posseeix antocianines i mucílags.
Encara que els efectes dels alcaloides siguin similars a la morfina, no són tòxics.
No hi ha, per tant, risc de dependència, o de crear un hàbit del seu ús.
Propietats:
-Sedant
i somnífera: es recomana als nens i avis, a qui els hi facilita un son profund.
Als adults els hi és útil per eliminar l’ansietat.
-Antitussígena
i expectorant: venç la tos de la tosferina, de les bronquitis seques o dels
atacs d’asma. A més provoca una gran sudoració, per tant, convé a la gent
refredada o engripada.
-Mal
de queixals: glopeigs de l’infusió (pètals) produeix un notable efecte analgèsic.
Preparació
del remei: d’ús intern (I):
*(I)
Pètals crus: en amanida.
*(I)
Infusió: amb 6 o 8 pètals per tassa d’aigua, es prenen fins a 3 tasses diàries.
*(I)
Xarop: es prepara pels nens infusionant durant 5 min 10 g de pètals secs en 170
mL d’aigua calenta. Es cola l’aigua i s’hi afegeixen 340 g de sucre morè. Se’ls
administra 2-4 cullerades de postra (segons l’edat) abans d’anar a dormir.
*(I)
Decocció: amb 2 o 3 fruits per 100 mL d’aigua. Se’n prenen diverses cullerades soperes
abans d’anar a dormir.
Conservació: les flors i els fruits s’assequen a l’aire
lliure i a l’ombra (el més ràpid ossible),
es tornen de color fosc i el pes es redueix a menys d’una desena part.
es tornen de color fosc i el pes es redueix a menys d’una desena part.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada