Dibuix d'un TRÈVOL Elaboració pròpia |
Nom
científic: Trifolium pratense
Noms
vulgars catalans: trèvol, trèvol de prat, trifoli o
trifoli de prat, farratge bord, herba de la desfeta.
Noms
vulgars espanyols: trébol de prados o pratense, trébol
encarnado, trébol común, trébol de la luna o de la media luna, trébol rojo,
trébol rosado, trébol colorado, trébol morado, trébol violeta, trébol violado i
melga.
Noms
vulgars anglesos: wild clover, red clover.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: trèvol.
Descripció
botànica: planta herbàcia vivaç de la família de les
Lleguminoses que arriba als 50 cm d’altura. Les seves tiges neixen de l’arrel i
tenen pelets blancs. Les fulles estan dividides en tres folíols ovalats que
presenten una taca blanca de característica pròpia. Els caps florals són de
color blancs o vermells violats.
Hàbitat:
creix en prats i pastures humides, especialment en
terrenys calcaris.
Recol·lecció
(època): les flors es cullen
Parts
medicinals: fulles i flors.
Propietats:
conté tanins, glucòsids, àcids orgànics i pigments.
Resulta útil en les afeccions respiratòries (bronquitis, tos i ronqueres) i en
les digestives (diarrea, gastritis i manca de gana). Externament, s’usa en
banys i compreses contra les irritacions i inflamacions de la pell. En banys
també té un efecte antireumàtic.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Decocció: durant 10 minuts de 20 a 30 g de fulles i/o flors per litre d’aigua. Se’n
prenen cinc tasses diàriament.
*(E)
Compreses i banys: amb la mateixa decocció que l’ús intern, però més
concentrada.
Conservació:
s’asseca en un lloc solell i ventilat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada