Dibuix d'un MÀSTEC Elaboració pròpia |
Nom
científic: cichorium intybus
Noms
vulgars catalans: xicoira (amarga), cama-roja, masteguera,
xicoira de cafè, camarotja, xicoia, escarola borda, màstec bord o màsterecs.
Noms
vulgars espanyols: achicoria, radicha, radicheta,
radicchio, amargón o husillo.
Noms
vulgars anglesos: chicory.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: màstec.
Descripció
botànica: planta herbàcia perenne i de la família de
les Compostes, robusta que pot arribar a un metre d’altura. L’arrel principal és
llarga i cònica. Les tiges són erectes, rígides i molt ramificades. Les fulles
inferiors són profundament dividides. Les flors són de color blau clar formades
per pètals llargs acabats amb 5 dents, i només s’obren a plena llum del sol. El
seu fruit és un ovoide.
Hàbitat:
es troba fàcilment a les vores dels camins, carreteres i
camps o terrenys secs.
Recol·lecció
(època): es recol·lecta un cop la planta ja ha florit,
el seu temps de floració va de juliol a setembre.
Parts
medicinals: fulles tendres i arrel.
Propietats:
La xicoira posseeix un efecte diürètic i digestiu. Tant
les arrels com les
fulles contenen inulina i levulosa, glúcids que afavoreixen les funcions del fetge.
Però la major part de les seves propietats medicinals es deuen a uns principis
amargs que conté, els quals estimulen tots els processos digestius.
-A
l’estómac: augmenta la secreció de sucs gàstrics i aporta vitamina C al cos.
-Al
fetge: afavoreix la secreció de la bilis, necessària per la digestió de les
grasses. A més a més activa la circulació portal i descongestiona el fetge.
-A
l’intestí: és laxant, activa els seus moviments. I també ajuda a expulsar els
cucs intestinals.
Preparació
del remei: d’ús intern (I):
*(I)
Amanida: les fulles crues tallades abans de la floració, tenen un agradable gust
amargant.
*(I)
Suc fresc: el suc fresc de les fulles, que s’obté embolicant-les amb un drap de
cotó i premsant-les o bé en una liquadora, serveix per ajudar a agafar gana.
*(I)Infusió:
amb fulles o arrels seques o fresques, amb una proporció de 30 grams per litre.
I es prenen dues o tres tasses diàries. És aconsellable no endolcir-lo gaire
perquè perd propietats beneficioses.
Conservació:
Netejar i assecar les fulles i les arrels, en el cas de
les arrels s’han de tallar a rodanxes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada