Dibuix d'una PINYA DE SANT JOAN Elaboració pròpia |
Nom
científic: Leuzea conifera
Noms
vulgars catalans: pinya de Sant Joan, cullereta de pastor,
carxofeta.
Noms
vulgars espanyols: cuchara de pastor, alcarchofieta.
Noms
vulgars anglesos: leuzia, pine-cone thistle.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: pinya de Sant Joan.
Descripció
botànica: herba perenne de la família de les Compostes,
de fins a 2 pams d’alçada. Les tiges i el revers de les fulles són cobertes d’un
toment blanc, mentre que l’anvers de les fulles és verd. Les fulles de la base
tenen un contorn el·líptic, però a mesura que ascendeixen esdevenen dividides
en segments cada vegada més estrets. Cada tija dóna un capítol solitari, en
forma de pinya (amb escames), la flor que en surt és lila. Els fruits porten un
plomall blanc per facilitar la dispersió pel vent.
Hàbitat:
clarianes de boscos, prats secs i pedregosos, terrenys
rocosos i brolles obertes (0-1300 m d’altitud).
Recol·lecció
(època): es cull al juliol fins l’agost, abans que la
flor esclati de dins la pinya.
Parts
medicinals: el capítol en forma de pinya.
Propietats:
el capítol floral té tanins, alcaloides i glucòsids que
la fan tenir propietats digestives, aperitives, astringents, antihemorroïdals,
cicatritzants, vulneràries i antiodontàlgica. Gràcies a aquestes propietats està
indicada en cas de:
-Atipaments,
manca de gana i indigestions.
-Hemorroides,
varius, sangrat nasal.
-Ferides.
-Mal
de queixal, inflamacions bucals i irritació de gola.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Decocció.
*(E)
Banys i rentats: amb una decocció més concentrada.
*(E)
Bafs: de la seva infusió.
Conservació:
assecar els capítols.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada