Dibuix d'un GINEBRE Elaboració pròpia |
Nom
científic: Juniperus communis
Noms
vulgars catalans: ginebre, genebre, genibre, ginebre ver,
ginebre mascle, ginebre negral, ginebrer, ginebrera, ginebró.
Noms
vulgars espanyols: enebro, nebro, enebro espinoso, enebro
morisquillo, enebro real, enebro albar, enebriza, enebrosa, junípero.
Noms
vulgars anglesos: (common) juniper.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: ginebre.
Descripció
botànica: arbust de la família de les Cupressàcies que
pot arribar a fer entre 1 o 2 metres d’alçada. Té les fulles verd clar són
perennes, punxegudes, erectes, primes i planes de dalt, coordinades quasi
sempre de
tres en tres. Pot tenir flors blau fosc masculines o femenines, les femenines
poden donar lloc als fruits de forma arrodonida amb un triangle marcat al cul i
de color negre. Els fruits tenen gust dolç o resinós i una olor semblant a la
canyella.
Hàbitat:
és comú en terrenys rocosos i boscos muntanyosos (de
pins, roure i faigs).
Recol·lecció
(època): a la tardor quan maduren els fruits.
Parts
medicinals: fruits madurs.
Propietats:
tota la planta, i els fruits en particular, conté un oli
essencial ric en terpens. Els fruits contenen, glucosa, resina, àcids orgànics
i juniprina (glucòsid amarg), per tant, tenen les següents propietats:
-Diürètiques:
l’olor essencial té l’efecte d’augmentar la filtració glomerular dels ronyons, i
amb això la producció d’orina. És ideal en cas d’edemes per insuficiència
cardíaca i com a depuratiu per eliminar l’excés d’àcid úric.
-Expectorants
i antisèptics bronquials: l’essència s’elimina majoritàriament pels pulmons, per
això, s’ha usat com a tractament complementari en tot tipus d’infeccions pulmonars
(inclús en la tuberculosis).
-Aperitives,
tonificants de l’estómac i carminatives.
-Revulsives:
(l’essència dissolta en alcohol) calma els dolors del reumatisme i d’artrosis.
-Emmenagogues:
provoquen una major aportació de sang cap als òrgans genitals. Indicat en casos
de regles escasses o doloroses.
Precaució:
no es recomana a embarassades ni a persones que pateixin
nefritis, ja que en dosis altes poden produir albuminúria (emissió d’albúmina,
un tipus de proteïna, amb l’orina).
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Fruits madurs: es poden prendre com píndoles, 6 després de cada àpat, 3 vegades
al dia.
*(I)
Infusió: 30 g de fruits per 1 L d’aigua. Prendre’n tres tasses diàriament.
*(I)
Essència:s’ingereixen 2 gotes, 3 vegades al dia.
*(E)
Friccions: d’essència dissolta en alcohol. De 20 a 30 gotes d’essència per cada
100 ml d’alcohol.
Conservació:
es pot fer melmelada dels fruits.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada