Dibuix d'una VERDOLAGA Elaboració pròpia |
Nom
científic: Portulaca oleracea
Noms
vulgars catalans: Verdolaga, verdalaga, enciam de patena.
Noms
vulgars espanyols: Verdolaga, portulaca, beldroaga, flor de
las once, flor de un día, porcelana, colchón de niño, tarfela, lega.
Noms
vulgars anglesos: purslane, pursley.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: verdolaga.
Descripció
botànica: planta anual de la família de les Portulacàcies
que s’arrossega per terra. Les seves tiges s’estenen pel terra i són de color
vermell. Té les fulles carnoses; oposades a la part inferior, escampades més
amunt, amb forma d’espàtula i amb una tija petita. Les vores de les fulles
tenen un color roig. Les seves flors passen inadvertides però durant l’estona
de sol es veuen obertes. Les flors són grogues i tenen cinc pètals. El fruit és
sec i s’obre mitjançant una tapa, conté nombroses i diminutes llavors negres.
Hàbitat:
viu en llocs erms i en terrenys sorrencs de prop dels
rius.
Recol·lecció
(època): es pot recollir durant tot l’any, però a la
primavera i a l’estiu està més activa.
Parts
medicinals: les fulles i les tiges fresques.
Propietats:
tota la planta conté abundants mucílags que són el seu
principi actiu més important, i que li donen propietats emol·lients, antiinflamatòries
i laxants. També posseeix vitamina C que la fa antiescorbútica. Presenta
propietats diürètiques i depuratives, encara que no se’n conegui bé el seu
principi actiu. S’aplica en cas de restrenyiment crònic. Com a diürètica i
depurativa resulta molt recomanable en cas d’obesitat o alimentació
sobrecarregada. Per la seva acció suavitzant i antiinflamatòria resulta útil en
la cistitis i en els càlculs urinaris.
També
s’utilitza externament (cataplasmes) en cas de blefaritis (inflamació de les
parpelles) i de conjuntivitis.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Com a verdura a l’amanida, amanida amb sal, oli i llimona.
*(I)
Decocció: 100 g de planta fresca per 1 L d’aigua. Es prenen fins a 5 tasses diàries.
*(E)
Cataplasmes de la planta fresca triturada.
Conservació:
no cal conservar-la ja que és anual. I de totes maneres, com
que les propietats es troben a la part carnosa, si s’assequés, es perdrien.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada