Dibuix d'una ORENGA Elaboració pròpia |
Nom
científic: Origanium vulgare
Noms
vulgars catalans: orenga, orega, herba musca, roca morera.
Noms
vulgars espanyols: orégano, oriéngano, fluriéngano.
Noms
vulgars anglesos: oregano.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: orenga.
Descripció
botànica: planta aromàtica, perenne i d’aspecte llenyós,
de la família de les Labiades. La seva tija erecte pot arribar a una alçada de
60 cm, i acaba amb ramificacions a la part superior. Les fulles són petites i
creixen a cadascun dels nusos de la tija, de manera oposada entre sí. Les seves
flors són petites també, de color rosa porpra i el seu fruit és un tetraqueni
llis i molt petit.
Hàbitat:
en prats o zones sense gaire desnivell, llocs secs i
semisecs, amb presència de sol. També es pot trobar en boscos poc densos i en
terrenys poc fèrtils i rocosos.
Recol·lecció
(època): s’han de recollir les flors durant l’estiu ja
que comença a florir al mes de maig i acaba a l’octubre.
Parts
medicinals: les summitats florides.
Propietats:
tota la planta conté un oli essencial que té com a
compostos el timol i el carvacol, que actuen com a sedants, antiespasmòdics i
carminatius. També conté flavonoides i àcid
ursòlic que tenen propietats antireumàtiques. És molt útil en els següents
casos:
-Trastorns
digestius: dispèpsia (mala digestió) d’origen nerviós, flatulències, espasmes o
còlics dels òrgans digestius. És carminatiu (combat els gasos intestinals).
-Afeccions
respiratòries: tos seca, laringitis (irritació de la gola) o tosferina. També té
la propietat d’expectorant i antitussígena.
-Dolors
musculars: com per exemple la torticolis o lumbàlgia, aplicació externa.
Preparació
del remei: tres d’ús intern (I), i tres d’ús extern (E):
*(I)
Condiment: les seves fulles seques s’escampen sobre plats alimentaris.
*(I)
Infusió: amb 15-20 g per 1 L d’aigua, s’ingereix una tassa després de cada àpat.
*(E)
Essència: 3 dosis de 4-6 gotes cada una.
*(E)
Bafs: quan es tracta de problemes respiratoris, afegint un grapat de la planta a
l’aigua.
*(E)
Cataplasmes: es tritura la planta, es passa per la paella i s’aplica sobre la
part adolorida o inflamada embolicada amb un drap.
*(E)
Friccions: s’apliquen diverses gotes d’essència sobre la zona afectada.
Conservació:
netejar i assecar les branques amb flors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada