Dibuix d'un CIRERER DE PASTOR Elaboració pròpia |
Nom
científic: Arbutus unedo
Noms
vulgars catalans: alborçó, cirerer d’arboç, cirerer de
pastor, cirerer de llop, alborcer, llipoter, arborcera.
Noms
vulgars espanyols: madroño común, madroñera, alborocera,
albornio, borto, naranjuelo, borrachín, árbol de las fresas.
Noms
vulgars anglesos: strawberry tree, arbutus.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: cirerer de pastor.
Descripció
botànica: arbust de fulla perenne de la família de les
Ericàcies, pot arribar a fer 2-3 metres d’alçada. Es pot fer un arbre si es
deixa créixer naturalment. Té les branques marrons, i les fulles permanentment verdes.
Les seves flors blanques i verdes, en forma de cascavell, es disposen en ramets
penjants. El seu fruit és de color verd quan encara no ha madurat i vermellós
quan ja ho ha fet, recoberta de pues toves i amb l’interior groc.
Hàbitat:
boscos d’alzines, alzines sureres i a muntanyes baixes de
l’Europa mediterrània.
Recol·lecció
(època): les flors surten a finals d’estiu o amb les
primeres pluges de tardor; i els fruits, que és la part d’interès medicinal,
maduren l’any següent, quan la planta torna a florir.
Parts
medicinals: els fruits, les fulles i l’escorça.
Propietats:
els fruits de l’arboç contenen sucres, àcids orgànics,
pectina i taní. Són astringents i no convé abusar- ne. Les fulles i l’escorça
posseeixen fins a un 36% de taní, que les fa molt astringents, i arbutina, un
glucòsid que té acció antisèptica i antiinflamatòria sobre l’aparell urinari. És
útil contra les infeccions urinàries, la cistitis, els càlculs i còlics renals,
la diarrea i la disenteria.
Precaució:
els fruits madurs de l’arboç poden arribar a un cert grau
alcohòlic, degut a que el procés de fermentació es pot iniciar en el mateix
arbre. Per això, i el seu grau d’astringència, no convé prendre’n més d’un
grapat al dia.
Preparació
del remei: d’ús intern (I):
*(I)
Fruits: es poden consumir frescos, en melmelada o bé en confitura.
*(I)
Decocció: amb les fulles i l’escorça seca, a raó de 30 g per 1 L d’aigua. Se’n
beuen 2 o 3 tasses al dia en cas d’afeccions urinàries, i 4 o 5 en cas de
diarrea.
Conservació: netejar i assecar les fulles i l’escorça. També se’n
pot fer melmelada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada