Dibuix d'una HERBA FETGERA Elaboració pròpia |
Nom
científic: Anemone hepatica
Noms
vulgars catalans: herba fetgera, herba del fetge, fetgera,
viola de llop, viola de pastor, viola de galàpat, viola borda, herba de la
Trinitat, herba melsera, viola de ca, trèvol daurat.
Noms
vulgars espanyols: hepática, hierba del hígado, hierba de
la Trinidad, trinitaria, trébol dorado.
Noms
vulgars anglesos: anemony, windflower.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: herba fetgera.
Descripció
botànica: planta vivaç de 10 a 25 cm d’altura de la
família de les Ranunculàcies. No posseeix una tija principal, però sí diverses
tiges que acaben amb una fulla o flor. Les fulles són perennes i estan formades
per tres lòbuls iguals i sencers, a vegades amb marques blanques, de color
morat al revers. Les flors neixen totes de l’arrel, són de color blau, blanc o
inclús rosat, i estan formades per 6-9 pètals.
Hàbitat:
neix en terrenys calcaris i muntanyosos, en zones ombrívoles
i humides (100-2200 m d’altitud).
Recol·lecció
(època): es pot collir durant tot l’any, ja que s’han
d’assecar les fulles.
Parts
medicinals: les fulles seques.
Propietats:
tota la planta conté glucòsids, saponina i anemonol, substància
tòxica quan la planta és fresca. És antiinflamatòria i descongestiva del fetge,
per tant, és un remei molt útil en cas d’afeccions hepàtiques: icterícies, hepatitis,
cirrosis, etc. També és diürètica. Externament s’usa com a vulnerària i
cicatritzant en cas de ferides a la pell.
Precaució:
la planta fresca és tòxica.
SOBRETOT
NO SOBREPASSAR LA DOSIS INDICADA.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Maceració: es realitza amb 30 g de fulles seques en un litre d’aigua durant
12 hores. Prendre’n de 2 a 3 tasses diàries endolcides amb mel.
*(E)
Compreses: mullades amb el líquid resultant de la maceració. S’aplica sobre la
zona d’epidermis afectada.
Conservació:
assecar les fulles en un lloc sec.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada