Dibuix d'un ROSER BORD Elaboració pròpia |
Nom
científic: Rosa canina
Noms
vulgars catalans: roser salvatge, roser boscà, roser de
marges, roser de pastor, roser bord, escanyavelles, despullabelitres, gavarrera,
gavarnera, gardanes, gratacul, tapacul, roser caní.
Noms
vulgars espanyols: rosal silvestre, rosal montés, campesino
o bravo, rosal perruno, rosal de culebra, rosal del diablo, rosal de
escaramojos, escarbaculo, tapaculo.
Noms
vulgars anglesos: brier hip, wild brier.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: roser bord.
Descripció
botànica: arbust d’1-3 metres d’altura, de la família
de les Rosàcies, amb tiges plenes d’espines. Les fulles són alternes, amb 5 o 7
folis ovals i de perfil dentat. Les flors tenen cinc pètals de color rosa o
blanquinós. El què vulgarment es diu fruit, de color vermell i amb forma d’oliva,
és en realitat un pseudofruit, format per les restes del calze floral.
Hàbitat:
molt comú a les vores dels camins rurals i boscos.
Recol·lecció
(època): l’arrel és millor arrencar-la al mes de març
o abril, quan la planta comença a estar activa. Les fulles, al maig, quan ja s’ha
desenvolupat totalment. Els pètals, així que forma el capoll i abans d’obrir-se
la flor. Els tapaculs a finals d’estiu o durant la tardor (vermells).
Parts
medicinals: els fruits (tapaculs), les flores, les fulles
i l’arrel.
Propietats:
els fruits contenen diversos sucres i àcids orgànics, així
com pectina, sals minerals, carotens (provitamina A) i vitamines B1, B2, C, E i
P (flavonoides). El contingut en vitamina C arriba als 600-800 mg per 100 g.
Les propietats dels fruits són les següents:
-Tonificant
i antiescorbútic: útils en cas d’esgotament físic, fatiga primaveral i convalescències.
-Immunostimulant:
estimulen les defenses, especialment per prevenir les grips i refredats. Molt recomanats
en totes les malalties infeccioses.
-Diürètics
i depuratius: es recomanen en la hidropesia (retenció de líquids); alimentació
recarregada, rica en carns i productes d’origen animal; gota; i artritisme.
Els
pètals de les flors, contenen pectina, taní, àcids orgànics i petites
quantitats d’essència. Serveixen per preparar l’aigua de roses, la qual va bé
en cas de conjuntivitis o blefaritis (inflamació de les parpelles).
Les
fulles i l’arrel contenen àcid tànnic i són astringents. S’usen en diarrees
simples i gastroenteritis.
Les
llavors són tòxiques pel sistema nerviós (l’essència).
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Fruits frescs: prendre un grapat de fruits sense llavors ni pèls.
*(I)
Decocció de fruits: 50-60 g de fruits/L d’aigua. Prendre’n 4 o 5 tasses diàries.
*(I)
Decocció d’arrels i fulles: 100 g/1’5 L d’aigua. Bullir-ho fins que el volum sigui
d’1 L. Prendre’n diverses tasses al dia.
*(E)
Aigua de roses: posar a macerar un grapat de pètals en un got d’aigua (1 dia) i
netejar l’ull amb la solució.
Conservació:
netejar i assecar les fulles i l’arrel.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada