Dibuix d'un VIOLER Elaboració pròpia |
Nom
científic: Viola odorata
Noms
vulgars catalans: viola, viola boscana, violeta (de la
Mare de Déu), viola d’olor, viola vera.
Noms
vulgars espanyols: violeta (común), violeta olorosa, viola.
Noms
vulgars anglesos: (forest) violet, sweet violet.
Nom
popular a Sant Julià de Vilatorta: violer.
Descripció
botànica: herba perenne o vivaç de la família de les
Violàcies, sense tija aparent, és a dir, amb les fulles disposades en mata a la
base arrencant de la mateixa arrel. Les fulles grosses i verdes tenen forma de cor.
Les flors neixen als extrems de les tiges que també surten de l’arrel, tenen un
color violeta intens, i està formada per cinc pètals desiguals. El fruit és una
càpsula rodona, vellosa i de color violada brut.
Hàbitat:
entre les bardisses, a les ribes i als boscos frescos,
generalment d’alzina i de roure.
Recol·lecció
(època): es cull quan comença la primavera, només la
flor (pètals). I l’arrel es recull a la tardor.
Parts
medicinals: les flors, les fulles i l’arrel.
Propietats:
tota la planta conté saponines (especialment l’arrel),
que la fan expectorant i diürètica; mucílags, d’acció emol·lient, bèquica
(antitussígena) i laxant; àcid salicílic, d’efecte antiinflamatori i sudorífic;
pigments (antocianines) i glucòsids, als quals se’ls hi atribueix un suau
efecte diürètic; i essència, a les flors. Les flors tenen les següents
propietats:
-Afeccions
respiratòries: les saponines fluïdifiquen les segregacions bronquials,
descongestionen els bronquis i calma la tos. Els mucílags exerceixen una acció
suavitzant i antiinflamatòria sobre totes les mucoses. Així doncs, és una
planta molt útil pels constipats bronquials, bronquitis, traqueïtis i broncopneumònia.
A més a més les violes són sudorífiques, cosa que afavoreix a baixar la febre.
-Cistitis:
exerceix una acció antiinflamatòria sobre l’aparell urinari.
-Migranyes
i mals de cap.
-Afeccions
bucals i de la gola: va bé en cas d’estomatitis, gingivitis, faringitis,
amigdalitis, laringitis i afonia.
Les
fulles tenen propietats semblants a les flors, però amb major efecte sudorífic,
diürètic i laxant.
Les
arrels són molt riques en saponines (acció vomitiva). És usada en cas d’intoxicació
alimentaria o d’empatx.
Preparació
del remei: d’ús intern (I) i d’ús extern (E):
*(I)
Infusió: amb 30-40 g (fulles i/o flors)/L d’aigua, de la qual se’n prenen 3 o 4
tasses diàries.
*(I)
Xarop: amb 50 g de flors (macerades en 1/2 L d’aigua durant 12 h, es filtra),
se li afegeixen 200 g de mel i es bull 5 minuts. S’administren 1-3 cullerades
cada 2 hores.
*(I)
Decocció vomitiva: amb 10-20 g d’arrel triturada en 1/4 L d’aigua, bullir-ho
fins a reduir-ho a la meitat (1 cullerada/5 min).
*(I)
Pols d’arrel: dissolt (1-4 g en mig got d’aigua). L’efecte vomitiu és més
intens.
*(E)
Glopeigs, gargarismes, rentats a les parpelles i compreses: amb la mateixa
infusió.
Conservació:
congelar les flors.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada